Toerisme-online

 

Gemeente Lummen

         

Plaatsen in Lummen

   

Lummen

Ten tijde van de Baronie van Lummen bestond er in ieder dorp een soort gemeenteraad. Deze raad telde twee of meer burgemeesters en een zeker aantal gezworenen. De burgemeesters werden voor de duur van één jaar gekozen. Buiten hun burgemeesterambt waren zij ook nog ontvanger, niet alleen van belastingen, maar ook van de militaire opeisingen. Deze militaire opeisingen waren zeer groot. Jaarlijks eisten voorbijtrekkende troepen vlees, koren, hooi, enz. De inwoners waren dikwijls verplicht oorlogsmateriaal te vervoeren. Nog erger was het indien een eenheid besloot om hier te overwinteren, zoals de Hongaarse Huzaren in 1746-1747. Toen ze vertrokken waren de stallen en schuren leeg. De huidige gemeente Lummen bestaat uit de kerngemeente Lummen, de deelgemeente Meldert en de deelgemeente Linkhout. Lummen telt op dit ogenblik 13 542 inwoners en heeft een oppervlakte van 5 338 ha.... Gemeente Lummen

Wikipedia: Lummen is een gemeente in de provincie Limburg in België. De gemeente telt ongeveer 14.000 inwoners. Lummen behoort tot het Regionaal Landschap Lage Kempen en heeft dus voornamelijk een zandige ondergrond. De gemeente heeft naast de deelgemeenten Meldert en Linkhout nog een aantal gehuchten.

Bezienswaardigheden
De Duizendjarige eik (stamomtrek: 640 cm; hoogte: 17m; leeftijd: circa 700 jaar oud) staat in het gehucht "Mellaer".
Het Pakhuis en de lijnzaadmolen aan de Demer, op de grens met Schulen
Kasteel Het Hamel: 18e eeuws kasteel met boerderij. In de Tweede Wereldoorlog is het kasteel vernield en later afgebroken. De stallen en boerderij werden door de Moffarts herbouwd tot woning.
Het Schulensmeer ligt op het grondgebied van Herk-de-Stad, Halen en Lummen. Het Schulensmeer is een groot kunstmatig meer en zelfs het grootste binnenmeer van Vlaanderen. Het natuurgebied is een broedplaats voor veel watervogels. Er wordt aan kajak, windsurfen en zeilen gedaan.

Kapel van de Beukeboom: kluis en kapel gelegen op de top van de Willekensberg; Kasteel De Burg: eind 15e eeuws kasteel dat nu door de "de Lumey" familie wordt bewoond;  Kasteel Lagendal (Saint-Paul): hier was tot 2005 een bekend sterrenrestaurant gehuisvest; Kasteel van Loye: 15e eeuws kasteel in privébezit; Vallei van de Zwarte Beek: natuurgebied en biotoop voor weidevogels; Wandelgebied Venusberg.   

HOTEL 'T BUSKRUID: In de plaats Lummen in het Belgische Limburg vindt u het modern ingerichte Hotel ’t Buskruid. Dit kleinschalige, gezellig ingerichte 3-sterrenhotel ligt in het beekdallandschap van de Zwarte Beek en op korte afstand van de plaats Hasselt. Het hotel beschikt over 7 kamers die elk op een andere manier zijn ingericht. De kamers zijn voorzien van een televisie, telefoon, kluisje, draadloos internet en een badkamer met een bad/douche, toilet en een föhn. Het hotel beschikt niet over een eigen restaurant, wel kunt u er ontbijten en een lunchbox bestellen. Hotel ’t Buskruid kan tevens een diner voor u reserveren bij een nabijgelegen restaurant.... meer info bij HotelSpecials