Toerisme-online

 

Gemeente Tongeren

         

Plaatsen in Tongeren

   

 

Tongeren

Tongeren, met Doornik de oudste stad van Belgie, ligt aan de zuidgrens van de Belgische provincie Limburg. Op deze plaats sloegen twee Romeinse luitenants een kamp op. Er zijn nog resten van een stadswal uit de eerste eeuw. In het interieur van de O.L. Vrouwebasiliek (gotisch, 13de- 16de eeuw) bevinden zich veel kostbaarheden, zoals een romaans Christusbeeld, een 16de-eeuws, uit hout vervaardigd altaarstuk en een notehouten beeld van O.L. Vrouwe van Tonheren (1479). In de schatkamer van deze basiliek zijn eveneens bijzondere voorwerpen aanwezig, zoals een met ivoor bedekte evangelieboek, een ivoren tweeluik en een Merovingische houden gesp (6de eeuw). In het Provinciaal Gallo-Romeins Museum zijn opgegraven vondsten uit de prehistorie en het Merovingsche tijdperk van de hele provincie Limburg ondergebracht. Ook aan het Romeinse verleden wordt aandacht geschonken. In het Stedelijk Museum bevinden zich schilderijen, gravures, beeldhouwwerk en documentatie betrefende de geschiedenis van de stad. De Moerenpoort, een middeleeuwse stadspoort, is tevens het museum voor militaire geschiedenis van de stad. Het begijnhof (in de 13de eeuw gesticht) heeft mooie tuintjes met toegangspoortjes; midden in de hof staat de gotische kerk. Bij Rijkhoven, 8 km ten noorden van Tongeren, staat het omgrachte kasteel Alde Biezen....Gemeente Tongeren 

BOUTIQUE HOTEL CAELUS VII: Boutique Hotel Caelus VII ligt in het centrum van Tongeren naast de Onze-Lieve-Vrouwenbaseliek en op nog geen 200m afstand van het Gallo-Romeins Museum. Kwaliteit staat centraal bij Boutique Hotel Caelus VII en de persoonlijke service staat bij dit hotel hoog in het vaandel. Het Bourgondische Maastricht ligt op slechts 19km. Boutique Hotel Caelus VII is een gerenoveerd Herenhuis uit 1846. Het 3-sterrenhotel beschikt over 7 kamers die luxe zijn ingericht. Alle kamers van Boutique Hotel Caelus VII beschikken over een flatscreen televisie, gratis WiFi, ruime badkamer en gratis koffie- en theefaciliteiten. Boutique Hotel Caelus VII heeft een eigen Brasserie (Bazilik) met een groot terras. In het hotel is een bar aanwezig waar je de dag kan afsluiten met een drankje.... meer info bij Zoweg.nl en bij HotelSpecials 

BOUTIQUE HOTEL 'T HUYS VAN STEYNS: Boutique Hotel 't huys van Steyns bevindt zich in een statig herenhuis uit 1892 in het centrum van Tongeren. Het knusse hotel is mede door de persoonlijke service een oase van rust. Het prachtig gerenoveerde pand met haar hoge plafonds, parketvloeren en haar gezellige leeshoek maken Boutique Hotel 't huys van Steyns tot een warme plek in het midden van het centrum van Tongeren. De ruime kamers beschikken allen over gratis draadloos internet, kluis, badkamer, haardroger, koffiezetapparaat en een flatscreen televisie. Tevens heeft het hotel een priveparkeerplaats waar hotelgasten gebruik van kunnen maken.... meer info bij HotelGrouper en bij HotelSpecials

HOTEL EBURON: Dit gloednieuw hotel (2008) biedt een perfecte mix van geschiedenis en hedendaagse architectuur: een oud kloostercomplex, destijds gebruikt als herberg door de pelgrims op weg naar Santiago de Compostela, werd met veel respect voor het verleden omgebouwd tot een modern designhotel. Luxe, gastvrijheid, sfeer, karakter en comfort gaan hier hand in hand met een unieke locatie.... meer info bij Zoweg.nl en bij HotelSpecials

 

 

DE DUBBELMOLEN: De Dubbelmolen is een sfeervolle Bed and Breakfast tussen Maastricht en Luik. En wat deze Bed and Breakfast zo bijzonder maakt, is dat het is gevestigd in het voormalige watermolengebouw aan de rivier de Jeker. De Dubbelmolen ligt in een voormalig watermolengebouw aan het water. Vanuit je kamer kun je het ontspannende, zacht kabbelende water horen. De Bed and Breakfast heeft een romantische sfeer, met originele houten balken. De kamers zijn voorzien van een koelkast, televisie en een badkamer met een bad, douche, toilet en een föhn. ’s Ochtends wordt er een uitgebreid ontbijt voor je verzorgd.... meer info bij HotelSpecials 
 

Pelgrimsoord: In Tongeren, de oudste stad van België, wordt de traditie van pelgrims- en bedevaartsoord uit de 14de eeuw nog steeds in ere gehouden. Tongeren heeft haar bedevaarders en pelgrims dan ook veel te bieden. Niet alleen in de O.L.Vrouwebasiliek in het centrum, maar ook in de omgeving van Tongeren kan de pelgrim terecht. Henis, Mal, Offelken, Mulken, ... elk dorp heeft zijn eigen bedevaart en beleeft deze toewijding op zijn eigen manier. Maar op 1 mei moet je zeker in Rutten zijn. Daar kan je getuige zijn van het eeuwenoude martelarenspel ter ere van Sint-Evermarus. In de heilige weide rond de Evermaruskapel wordt de achtervolging en moordpartij op de pelgrim Sint-Evermarus op een schitterende wijze uitgebeeld.

Wikipedia: Tongeren (Limburgs: Tóngere, Frans: Tongres, Latijn: Atuatuca Tungrorum) is een stad in het zuiden van de Belgische provincie Limburg, met een kleine 30.000 inwoners. Het is de oudste stad (15 v.Chr.) van België. De fusiegemeente telt naast de stadskern nog 16 deelgemeenten: Berg, Diets-Heur, Henis, 's Herenelderen, Koninksem, Lauw, Mal, Neerrepen, Nerem, Overrepen, Piringen, Riksingen, Rutten, Sluizen, Vreren en Widooie. Tongeren ligt in Haspengouw. Haar zuidelijke deelgemeenten behoren tot Droog Haspengouw; de noordelijke deelgemeenten liggen in Vochtig Haspengouw. In Haspengouw liggen de valleien van de Jeker en de Demer, waarbij Tongeren in de eerste ligt. Omdat de Jeker een zijrivier van de Maas is en de Demer een zijrivier van de Schelde, loopt dwars door Tongeren de scheidingslijn tussen het Maas- en Scheldebekken. Het centrum van de stad is gelegen op zo'n 105 m boven de zeespiegel. Het hoogste punt van de gemeente bevindt zich op 123m (Galgeberg) boven de zeespiegel.

Musea
Gallo-Romeins Museum (heropend in mei 2009); Moerenpoort (wapenmuseum); Schatkamer van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek; Munthuis.

Oudheidkundige bezienswaardigheden
Eerste Romeinse muur: Gebouwd in de tweede eeuw na Chr. en heeft een lengte van 4544 meter waarvan nog 1500 meter zichtbaar is aan de Cesarlaan, Legioenenlaan, Cottalaan & Sabinuslaan.
Tweede Romeinse muur: Dateert uit de vierde eeuw na Chr. en werd gebouwd ter verdediging tegen de Franken. De omwalling werd kleiner, 2680m. Van deze muur zijn geen bovengrondse overblijfselen meer bewaard. De basis van een van de torens van deze muur is nog zichtbaar achter de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek aan het Vrijthof.
Middeleeuwse muur: Rondom de ring van Tongeren centrum. Dateert van omstreeks 1257-1264 en is gebouwd op Romeinse funderingen. Deze muur telde zes poorten waarvan enkel de Moerenpoort (gerestaureerd) nog bestaat. De middeleeuwse muur had ook verschillende versterkte torens waarvan er nu nog enkele bestaan.
Overige bezienswaardigheden: Onze-Lieve-Vrouwebasiliek; Pliniusfontein; Standbeeld van Ambiorix; Sint-Jan Baptistkerk; Sint-Jacobsgasthuis (Julianus Shopping Center); Blaarmolen; etc.

Groen in de stad
Wandelweg op en langs de middeleeuwse omwalling ter hoogte van de Elfde Novemberwal en de Leopoldwal;
Wandelweg vanaf de Moerenpoort langs de Oude Jeker en het Sint-Catharina Begijnhof;
Stadspark De Motten;
Beukenberg (gelegen ten noordwesten van het centrum op de uitlopers van het Romeinse aquaduct);
Natuurreservaat De Kevie.  

VAKANTIEWONING BUITENRIJK: Vakantiewoning Buitenrijk ligt op 10 minuten rijden van het centrum van het historische Tongeren en biedt haar gasten eigen kookgelegenheid, eigen wellness-faciliteiten, gratis WiFi, privéparkeergelegenheid en de mogelijkheid tot catering. Het vakantiehuis beschikt over een woonkamer met een eethoek en een televisie. Het heeft een volledig uitgeruste keuken waar u maaltijden kunt bereiden. De badkamers zijn uitgerust met een bad of een douche, een haardroger en een toilet. Bij Vakantiewoning Buitenrijk kunnen gasten ontspannen in de hot tub of infraroodsauna. Bij mooi weer kunt u buiten zitten op het terras in de tuin, die is voorzien van barbecuefaciliteiten. Op verzoek kunnen maaltijden bij het vakantiehuis worden verzorgd.