Toerisme-online

 

Gemeente Zonhoven

         

Plaatsen in Zonhoven

   


 

Zonhoven

Op toeristisch vlak heeft Zonhoven heel wat te bieden: prachtige natuurreservaten, tal van kleine en grote natuurreservaten, de viskwekerijen en niet te vergeten een uniek archeologisch verleden. Zonhoven is een gemeente in de provincie Limburg (België). De gemeente is gelegen ten noorden van Hasselt waaraan ze grenst.... Gemeente Zonhoven

Bezienswaardigheden
De gotische Onze-Lieve-Vrouwkapel Ten Eikenen, gebouwd omstreeks 1483 met uitbreidingen in 1510 en omstreeks 1900. De kapel werd volledig gerestaureerd in 1980 en is sinds 1974 een beschermd monument. De kapel was vroeger een bekend bedevaartsoord.
Het Oud-Gemeentehuis, gelegen naast de kerk. Het gebouw heeft een dubbele bordestrap en driehoekig fronton met als reliëfversiering een vergulde zon en het jaartal 1788. Het gebouw is beschermd sinds 1983 en doet nu dienst als bezoekerscentrum en toeristisch informatiekantoor.
Het Huis De Franse Kroon, gebouwd in 1782. In dit huis werd priester-dichter Pieter Daniëls door de Fransen gevangen gehouden in 1799. Hij probeerde te ontsnappen maar werd neergeschoten. In 1833 werd hier het Verdrag van Zonhoven afgesloten. Het huis is beschermd sinds 1985.
De classicistische Sint-Quintinuskerk, gebouwd tussen 1785 en 1788 in opdracht van Augustina van Hamme, abdis van Herkenrode. Haar wapenschild staat boven de ingang. De toren die niet ten laste was van de tiendheffers maar van de parochiegemeenschap (de gemeente) bleef in zijn oude vorm staan. De kerk is in haar geheel beschermd sinds 1983. De voorgevel werd reeds in 1949 beschermd. Het interieur is eveneens classicistisch.

Natuur
De Teut (450 hectare), opgericht en beschermd in 1976 met een uitbreiding in 1979, wordt gevormd door de valleien van de Roosterbeek en de Laambeek, met ertussen de meest westelijke uitloper van het Kempens Plateau (geodetisch merkpunt 75,57 meter boven de zeespiegel). Men vindt er vennen, heidevelden en dennenbossen met een typische plantengroei en talrijke broedvogels. De wandelpaden zijn vrij toegankelijk en er zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld.
De Platwijers (101 hectare), eveneens opgericht en beschermd sinds 1976, bestaat hoofdzakelijk uit vijvers en weilanden. Het is een geschikte pleister- en broedplaats voor watervogels. Bepaalde delen zijn afgesloten maar de wandelpaden zijn vrij toegankelijk en er zijn wandelroutes uitgestippeld.
Het Welleke (4 hectare), opgericht en beschermd in 1981 met de Wellekevijver en weidelandschappen. Dit reservaat is niet toegankelijk.
Ter Donk en Wijvenheide zijn twee reservaten die beheerd worden door de natuurgroep De Wielewaal en maken samen met de Platwijers deel uit van Vijvergebied Midden-Limburg, het grootste aaneengesloten vijvergebied van België, dat zelf deel uitmaakt van de landschappelijke eenheid De Wijers in de Lage Kempen (in totaal zowat 1.175 vijvers met een wateroppervlakte van 700 hectare).

Fietsroutes
Het oude kolenspoor in het noorden van de gemeente maakt sinds een aantal jaar deel uit van het fietsroutenetwerk door Limburg. Verder is er binnen Zonhoven een fietsroute van 41 km, de Schansenroute uitgestippeld. Deze route komt langs de meeste bezienswaardigheden van de gemeente.   

B&B EMILY'S PLACE: De familievriendelijke B & B Emily's Place is gelegen in een groene omgeving tussen de steden Genk en Hasselt. De accommodatie biedt gratis toegang tot een buitenzwembad, een tuin met een overdekt terras en fietsverhuur. De B & B is ideaal als u wilt fietsen, wandelen of een stedentrip wilt maken en biedt gratis WiFi in het gehele pand. Alle accommodaties zijn voorzien van hardhouten vloeren en een flatscreen-tv met kabelkanalen. De badkamer is uitgerust met een douche en gratis toiletartikelen. Er is ook 1 kamer met een zitgedeelte. Het ontbijt wordt binnen geserveerd of op het terras in de tuin als het mooi weer is. Op verzoek kunnen er lunchpakketten voor u worden gemaakt. De dichtstbijzijnde eetgelegenheden vindt u op 5 minuten lopen van B & B Emily's Place.

B&B CASA ROMAN: Hotel Casa Roman is een bed & breakfast met gratis WiFi in het charmante Zonhoven. Geniet van uw luxueuze kamer, ontdek hoe goed het toeven is op het tuinterras en neem een duik in het buitenzwembad. Elke kamer heeft een uniek inrichting, een eigen badkamer en een flatscreen-tv. In het hotel zijn fietsen en knalrode Vespa's te huur. Zo kunt u op uw gemak het prachtige, groene landschap van de Belgische provincie Limburg verkennen. Parkeren bij het hotel gratis. De grote tuin is een geweldige plek om te ontspannen met een drankje terwijl de kinderen zich vermaken op het speelveld. Op zonnige dagen kunt u, na op de ligbedden te hebben genoten van de zon, in het zwembad verkoeling zoeken. U kunt ook een potje kaarten of petanque spelen.

B&B MAISON BEAU:  B&B Maison Beau ligt in het rustige dorp Zonhoven, op 6 km van het centrum van Hasselt. De accommodatie beschikt over een ruime kamer met een flatscreen-tv en gratis WiFi. Wellnessfaciliteiten en een seizoensgebonden buitenzwembad zijn beschikbaar op verzoek en tegen betaling van een toeslag. De modern ingerichte kamer beschikt over boxspringbedden en koffie- en theefaciliteiten. De grote badkamer is voorzien van een inloopdouche en gratis toiletartikelen. Het ontbijt wordt elke ochtend op uw kamer geserveerd. Tijdens uw verblijf in B&B Maison Beau krijgt u tegen betaling van een toeslag privétoegang tot het zwembad, het spabad, de sauna en het Turks stoombad. Er worden ook massages aangeboden. Tegen betaling van een toeslag kunt u ook genieten van het wellnesscentrum.